Made with love
04/09/2023 2024-10-31 10:56Made with love
Maak kennis met de mensen die met veel passie en vakmanschap onze mooie wollen kleding maken.
De kleine fabriek van Astrifa staat op een prachtige plek in Aidenbach, Beieren, Zuid-Duitsland en daar wordt met liefde en kennis hun unieke wollen producten gemaakt. Hoewel er naai- en breimachines gebruikt worden voor het maken van de vesten, gebeurt een groot deel van de afwerking nog met de hand door vakmensen. Het is echt mooi om te zien hoeveel aandacht en liefde daar in zit.
Bij Eribé zijn ze trots op hun Schotse afkomst en dat zie je terug in hun eerlijk en lokaal geproduceerde knitwear. Er wordt prachtige wollen knitwear met herkenbare Fair Isle patronen in het design gemaakt. De kleuren in de collecties variëren van een schakering van natuurlijke tinten tot zeer vrolijke combinaties. Vanaf het begin is ecologisch bewustzijn het hart van Eribé. Duurzaamheid, van natuurlijke garens, kwalitatief vakwerk en het streven naar zero-waste is dan ook een logische keuze.
‘Breien zit in ons bloed’, zeggen ze bij Irelands Eye vol trots. Het begon allemaal met een man die in zijn garage in Dublin truien breide om zijn familie warm te houden. Jim O’Sullivan droomde ervan een bedrijf op te zetten waar zijn familie generaties lang zou kunnen werken. De truien die hij maakte hadden de patronen en natuurlijke kleuren die geïnspireerd waren op het Ierse kustlandschap. Nu speelt die traditie nog steeds een grote rol bij de nieuwe ontwerpen van Irelands Eye. Ze krijgen alleen een moderne twist met levendige kleuren.
Toen Hugh Douglas in 1982 met zijn bedrijf begon in Christchurch Nieuw Zeeland, maakte hij mooie wollen kleding. Vanaf 1998 kwam er een totaal nieuw materiaal bij doordat ze possum vezels gingen mengen met zachte merino wol. Hiervan werden fluweelzachte, warme, vederlichte, ademende knitwear gemaakt. Luxe zonder compromis, zoals ze zelf zeggen. Hun kleuren palet is natuurlijk ook geïnspireerd op de Nieuw-Zeelandse tinten van de zee, de lucht en de rotsen. Bij Noble Wilde zijn ze trots op dat hun knitwear.
Born & Made in New Zealand staat er dan ook groot op hun website.
Wanneer je een Harley koopt, is dat niet zomaar een kledingstuk. Je koopt een geschiedenis van generaties traditioneel vakwerk, maar ook innovatie, modern design van hoge kwaliteit en dat in elke Harley of Scotland. Elk product wordt zorgvuldig, persoonlijk en met oog voor detail afgewerkt. Dit doen ze al al drie generaties lang bij Harley. De kleuren zijn een melange van de tinten van de zee en de prachtige kustlijn. De texturen reflecteerden het lokale landschap.
Maura Hughes was 35 jaar oud en had dertien kinderen toen ze samen met haar man Padraig Aran Woollen Mills oprichtte in Westport, Ierland. Een echt familiebedrijf, waarbij alle gezinsleden mee hielpen, of het nu ging om productontwikkeling, het maken van monsters of het afleveren en ophalen van voorraad bij lokale medewerkers. Het bedrijf heeft momenteel meer dan 100 medewerkers in dienst en heeft ambitieuze plannen nog verder uit te breiden. Dit alles altijd met respect voor de traditie, voor de makers en hun vakmanschap en natuurlijk ook voor de schapen.
In het traditionele Ierse vissersplaatsje Kilcar, in Donegal County, staat de fabriek van Fisherman out of Ireland. Hier werken ze al meer dan 30 jaar met een klein team aan de prachtige, duurzaam geproduceerde wollen knitwear. Alles wordt daar in Kilcar gemaakt; vanaf de eerste steek tot de laatste keer dat ze zo’n wollen kledingstuk strijken. Er worden alleen 100% natuurlijke vezels gebruikt en alle merino is mulesing-free. De inspiratie voor de ontwerpen van hun knitwear vinden ze gewoon door naar buiten te gaan. De gedempte kleuren en texturen van het ruige landschap of de kustlijn vormen de basis.
Het familiebedrijf Schweikardt Moden GmbH werd in 1960 door Richard Schweikardt sr. Het merk Dunque uit 2001 is daar een onderdeel van. Dunque kleding is gemaakt van natuurlijke, biologische materialen van hoge kwaliteit en is zeer herkenbaar. Hun signature-look bestaat uit kleding met harmonieuze kleurcombinaties en patronen voor een tijdloze stijl van zeer goede kwaliteit. Door de jaren heen probeerden ze hun onderneming toch steeds meer te verbeteren. Alle segmenten van het proces gebeurde al op één plek, van concept en ontwerp tot afwerking en verzending, waardoor het zeer efficiënt was.
ALPACA
Alpaca’s zorgen voor warmte, samenwerking, bestaanszekerheid en natuurlijk mooie knitwear. De wol van alpaca’s komt uit Zuid-Amerika waar het de mensen al eeuwen lang warm houdt. Die dieren zorgen er voor dat de bevolking een inkomen heeft door het verwerken van hun wol tot breigarens waar dan weer mooie, kwalitatief hoogwaardige knitwear van gemaakt wordt. Het merk Manuela Bedford heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsproject met vrouwen in Lima waardoor ze een veilig bestaan kunnen opbouwen door te breien en te weven met alpacawol. De kennis van de ouderen wordt zo doorgegeven aan de jonge vrouwen.
Het verhaal van John Hanly begint al in 1893 toen Dennis Hanly en zijn zoon John wollen dekens gingen maken in Ballyatella, Ierland. Bijna een eeuw later, in 1979 kwam daar de eerste collectie sjaals en plaids bij. Inmiddels is Brian Hanly directeur en dat is dus de vierde generatie Hanly, exporteren ze hun plaids, capes, sjaals en headwear succesvol naar veel landen. In 2018 werd het 125 jarig bestaan nog steeds gevierd van het bedrijf dat nog steeds in Ballyartelly staat!
‘We make scarves’ en dat doen ze al sinds 1985. Het echtpaar Eugene en Anke ontwerpen, weven en breien sjaals in de McKernan Woollen Mills in Tuamgraney, Ierland. Ze hebben er plezier in om kleurrijke sjaals te maken met veel texturen en originele patronen. Daar zit een beetje talent en veel ervaring achter, volgens hen. Ze voegen oude en moderne technieken samen om deze prachtige sjaals te kunnen maken. Zelf zeggen ze dat er ook soms wat magie aan te pas komt. Want een sjaal kan je er goed uit laten zien, je een comfortabel gevoel geven, je opbeuren en natuurlijk beschermen tegen de kou.