21x wol
08/09/2023 2024-10-31 10:3421x wol
21x WONDERSCHONE EIGENSCHAPPEN VAN WOL
Wol is een natuurproduct!
Een schaap heeft gras, zonlicht, lucht en een beetje water nodig om wol te laten groeien. Dat is het! Maak je kleding van de vezels dan zit er dus geen plastic in.
Wol reguleert temperatuur
Wol reageert op de veranderingen van temperatuur van je lichaam. De vezels houden je warm wanneer het te koud is en verkoelen wanneer je het warm hebt.
Wol groeit door
Na een scheerbeurt groeit de vacht gewoon weer aan! Schapen worden elk jaar geschoren om ze gezond te houden.
Wol is ademend.
Tussen de vezels zitten ruimtes waar zich kleine beetjes lucht bevinden. Dat zorgt ervoor dat er een luchtstroom op gang kan komen als jij het te warm hebt. Die warme lucht wordt zo snel afgevoerd. Tegelijk kan het vocht van bv. transpiratie tussen de vezels worden geabsorbeerd zodat het niet op je huid blijft liggen. Wol is dus zeer geschikt voor sport en outdoorkleding.
Wol het hele jaar door
Wollen kleding is in alle seizoenen te gebruiken en heeft daardoor een duurzaam karakter. Je hebt minder items nodig in je kledingkast – het is een ideale basis voor een capsule garderobe.
Wol is er voor iedereen
Van zachte babykleding, een sport- of outdoor outfit, een zakelijk kostuum, warme wollen mantels, cosy plaids en dekens, sokken, mutsen, sjaals en natuurlijk wollen kabeltruien en vesten. Je kunt er ook meubelstof, gordijnen, tapijten van maken. Zelfs wanneer je niet goed tegen wol kunt, is er bijvoorbeeld alpaca wol dat minder kriebelt.
Wol is anti-kreuk
Elke wolvezel veert weer terug in z’n oorspronkelijke vorm wanneer het gekreukt wordt. Hierdoor is het zeer geschikt voor kleding die je meeneemt op reis. Als het kreukt in je koffer, herstelt het zichzelf snel!
Wol is makkelijk te reinigen
Het reinigt zichzelf! De beschermende laag van wolvet of lanoline op de wol zorgt ervoor dat vlekken niet snel in de vezels dringen. Vaak is buiten luchten al voldoende om het kledingstuk lekker fris te houden. Stof of haren verwijder je makkelijk met een zachte borstel en pillen verwijder je met een tondeuse voor wol.
Wol houdt je fris
Wol voert vocht af, ademt en bevordert verdamping van transpiratie, waardoor bacteriële geurvorming wordt voorkomen. De lanoline in wol heeft ook nog eens antibacteriële eigenschappen. Je wollen kleding buiten laten luchten kan vaak al geuren verminderen, waardoor het fris blijft.
Wol beschermt
De vacht beschermt het schaap tegen weersomstandigheden. Als wij wol dragen beschermt het ons ook tegen kou, hitte en laat weinig UV-stralen door. Wol is daarnaast ook vlamvertragend waardoor je het naast kleding ook veilig kunt gebruiken als meubelstof of gordijnen.
Wol is biologisch afbreekbaar
Na gebruik wordt het in de natuur afgebroken zonder schadelijke residuen achter te laten. Synthetische materialen breken niet of langzaam af en geven schadelijke microplastics af in het ecosysteem. Door 100% wollen kleding te composteren draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt. Zo krijg je minder landfill
Wol draagt niet bij aan de ‘plastic soup’
1 polyester fleece vest geeft bijna 2000 (1.900) microplastic vezels per wasbeurt af. Deze komen in de oceanen, rivieren, meren en in de grond. Dieren in dat water leven, maar ook de planten krijgen zo die deeltjes binnen. Dit kan negatieve effecten hebben voor onze voedselketen. Bij 100% wollen kleding gebeurt dit uiteraard niet!
Wol is makkelijk zelf te repareren
Reparatiekitjes voor gaatjes, ouderwets stoppen, lusjes wegwerken, borduren over dunne plek (lees hier meer)
Wol kun je hergebruiken
Vezels opnieuw gebruiken voor kledingstuk (FishermanoutofScotland, Joe Merino) of vulmiddel voor matrassen, 2ehands hergebruikte kleding, kledingstukken vermaken tot een nieuw stuk
Wol is divers
zie alle mooie producten op de site van Scottish Pimpernel
Wol absorbeert
Het is in staat 35% van z’n eigen gewicht in water te absorberen. Katoen kan 24% opnemen, nylon 7% en polyester slechts 1%. Door het zweet op je huid te absorberen en het erna te laten verdampen aan de lucht houdt wol je droger terwijl je sport.
Wol gaat lang mee
Het heeft een lange levensduur, tot wel 20-30 jaar! In al die tijd hoeft het minder gewassen te worden, dat kost dus aanzienlijk minder energie. Ter vergelijking: katoen gaat 10-20 jaar mee en moet vaak gewassen worden. Synthetische vezels gaan langer mee dan wol, omdat ze moeilijk afbreken. Al die tijd geven ze met elke wasbeurt microvezels af aan het water
Wol en allergie
Experts ontdekten recent dat huidirritatie door aanraking met textiel komt door de ruwe vezels. Acryl en nylon kunnen dit dus ook veroorzaken. Superfijne merinos wol geeft dus geen allergische reactie omdat de vezels fijn genoeg zijn om geen huidirritatie te geven. Alpaca wol bevat geen lanoline en is daardoor ook hypo allergeen. (Bron Artikel)
Wol is steeds vaker mulesing-free
het dierenwelzijn wordt nog niet overal gerespecteerd maar steeds minder mulesing = onverdoofd deel van huid rond staart weghalen om parasieten weg te houden) Zoek naar labels die GOTS gecertificeerd zijn of kleding van mulesing free wool verkopen (Astrifa, Dunque, Eribé, NW,
De kleuren van wol zijn altijd prachtig
of het nu van ongeverfde wol is, een gemêleerde versie, geverfd in natuurtinten of juist in vrolijke kleuren
Wol is slow fashion
wol groeit langzaam en nadat het afgeschoren is, wordt het gereinigd, gekaard, gesponnen, eventueel geverfd, gebreid, verwerkt tot kledingstuk en dan koop jij het. Zeer waarschijnlijk gaat jouw trui of vest jarenlang mee en na het een paar keer gerepareerd te hebben kun je het composteren en zo teruggeven aan de aarde.